Keten Duurzaam Rundvlees

Op 20 juli jl. hebben Heijdra Vleesvee en Van Hattem Vlees B.V. de Stichting Keten Duurzaam Rundvlees opgericht.

Stichting KDR heeft als doel het bevorderen van de samenwerking tussen, en het scheppen van de randvoorwaarden voor, de verschillende schakels in de keten van de Nederlandse Roodvlees-productie. Daarnaast zal de Stichting zich inzetten voor het bevorderen van verdere verduurzaming van de gehele keten. Stichting KDR tracht haar doel te bereiken door het voorzien in procedures, voorschriften, controles, voorlichting en nadere voorwaarden.
Stichting KDR beheert en bewaakt de criteria van het keurmerk Keten Duurzaam Rundvlees.

Nederlandse vleesveebedrijven (fokkers én mesters) die aan deze criteria voldoen, kunnen gecertificeerd worden voor Keten Duurzaam Rundvlees. Onafhankelijke controle instantie Qlip verleent de erkenning namens de Stichting KDR en houdt daarmee toezicht op de deelnemende bedrijven middels een jaarlijkse controle.

Gecertificeerde vleesveebedrijven voldoen tegelijkertijd aan de PVV-verordening ‘Registratie en Verantwoording Antibioticagebruik Rundersector’. QLip zorgt voor de aanmelding van de gecertificeerde bedrijven in MediRund.

De voorwaarden voor Keten Duurzaam Rundvlees zijn gebaseerd op vier uitgangspunten: dierenwelzijn; duurzaamheid; hoge kwaliteit en gehouden in Nederland.
Vanuit deze uitgangspunten zijn een uitgebreid aantal meetbare criteria opgesteld, die op gebied van dierenwelzijn verder gaan dan de meeste bestaande keurmerken voor rundvee. Zo zijn castratie en brandmerken absoluut verboden, wordt weidegang in de zoogperiode als vanzelfsprekend geacht en is vee dat wordt gehouden op uitsluitend betonnen roosters of volledig aangebonden uitgesloten.

Informatie

Voor aanvullende informatie over de Stichting KDR en/of de criteria van Keten Duurzaam Rundvlees kunt u contact opnemen met Anita Heijdra.
Telefoonnr.: 030 – 6013170 of
info@heijdravleesvee.nl