Veilingcollectie nader bekeken

Een ruime collectie veelbelovende BAC-stieren komt zaterdag 26 maart in de COT-veiling. Een groep fokstieren met veel fokkerij in de moederlijnen. Voor een fokstier een must. De kwaliteiten en een goed model zijn de voorwaarden voor een BAC-stier maar om nog meer te kunnen verwachten van de nafok is een goede afstamming zeker zo belangrijk. De gevarieerde afstamming in de groep maakt het voor de fokker die een stier zoekt interessant.

Van de op het moment bekende fokstier Horfe staat een zoon in opfok. De familie Wiekema fokte deze stier uit de met AV88 ingeschreven Lucy. Zij is een dochter van Dizier du Moulin uit preferente stammoeder Allet AV89. Een lijn waar al meerdere fokstieren uit zijn gekomen. Modellenmaker Dizier du Moulin drukt nog meer zijn stempel op de collectie. Twee rechtstreekse zonen zijn Rico uit een Armendarits-moeder ook van de familie Wiekema en een zoon uit Colorado-dochter Lingerie van de Boerlanderij gefokt door Dennis Boerland. Colorado kan veel ontwikkeling geven en een goed ontwikkeld bekken met lengte.

In de moederlijnen zien we ook invloed van Comedien uit de fokkerij van Vaysse in Frankrijk. Dochter Impatiente levert in combinatie met Fromant, Rembrandt van de Woeste Hoeve. Geboren uit een embryo. Lancette AV88 v.Comedien is de moeder van Reus van de Woeste Hoeve. Reus is een zoon van BAC Okidoki. Het derde fokproduct van de Woeste Hoeve van Johan Schilder is Riciardo van de Woeste Hoeve. De stier is een zoon van de in Frankrijk populaire Galiax uit Julia du Moulin AV88 v. Berlioz. Galiax staat bekend om de goede melkproductie van zijn dochters.

Van de Westerstreek in Oldebroek staan twee zonen van Olav v.Herman in de test. Westerstreek Rossi komt uit Noraly AV88 en zij is gefokt uit Emmely AV89, een zeer goed bewaarde koe van de familie Blaauw. Westerstreek Robin komt uit Otje AV87 met in de afstamming Vacherin en Bakersfield Geerte. Deze Bakersfield Geerte zien we ook terug in de moederlijn van Bakersfield Richard, een zoon van Bakersfield Nathan v.BAC Liam.

Duivendal Rocco en Duivendal Ricardo zijn beide gefokt door de familie Morsink in De Lutte. Rocco is een zoon van Guernica uit Nalante AV89. De moederlijn gaat via grootmoeder Galante terug op preferente stammoeder Pleunie. Eén van de stammoeders in de fokkerij van de familie Neerincx. Ricardo komt van origine uit een foklijn van Johan Betting en is een kleinzoon van Guernica.

De jongste stier in de test, Sting is een zoon van de goed verervende Max v.Juan. Ook deze moederlijn gaat terug op Pleunie van de familie Neerincx. Riff Malo is gefokt door Marcel Gerritsen. Hij is een zoon van Madison v.Hordago uit Barbes-dochter Lisabel Malo AV86. Zij is een kleindochter van de destijds op de keuring bekende Snow AV87.

Uit keuringskampioen Illusion AV90 van Henk Stegeman wordt Hilario-zoon Romano getest. Illusion komt uit een goed verervende familie en heeft al meerdere goed geteste stieren afgeleverd. Een geheel neutrale bloedvoering heeft Ringo, gefokt door Henk Stegeman. Vader Ingenieur is een KI stier van Farceur. In de moederlijn zien we Aaron en Mark AV87. BAC Jura v.Arlequin levert de derde van Stegeman in de test, Rene.

De Blommerschothoeve in België is de fokker van Radja. Zijn vader Nadal AV88 is een zoon van KI stier Elvis. Elvis gaf lichte geboortes. In de moederlijn zien we Vacherin en Rubio terug. Met vader Hugo en grootvader Ferdinand aan moederskant komen we met deze Rubio bij de fokkerij van Jan van Oorspronk. Moeder Mirza is met AV87 ingeschreven.

Een rechtstreekse zoon van Elvis is Rataplan gefokt door Jan Staal. Hij komt uit een moeder van Justin du Moulin AV88. Justin is Een rechtstreekse zoon van Elvis is Rataplan gefokt door Jan Staal. Hij komt uit een moeder van Justin du Moulin AV88. Justin is een zoon van Hierro en gefokt bij Gaec Fontes in Frankrijk.

Meer informatie over de stambomen kunt u HIER (https://www.blondestamboek.nl/pg-24952-7-46383/pagina/veiling_bac-stieren_26_maart_2022.html) bekijken.

Op de foto enkele dieren in de stal van het COT.

Foto: Theo Janssen

cot cot