Uitgekiend voeren bij de familie Jansen in Balgoij

“Voeren kunnen we allemaal maar goed voeren is een kunst,” vertelt Herman Jansen in Balgoij. “Het economisch houden van Blonde d’Aquitaines kan hier als we de kosten laag houden. Om de vaarzen dan bijvoorbeeld eerder te laten afkalven past niet op ons bedrijf. We zitten nu in een cyclus dat alles gericht is op de periode februari-juni afkalven. Als we de leeftijd gaan aanpassen komt ons schema niet uit en dat past niet in de bedrijfsvoering.”                                                                                                            

De voederwinning bestaat geheel uit gras. Er is geen mais op het bedrijf aanwezig. We mesten ook niets zelf af, laten de broers weten. “Ieder moet doen waar hij goed in is en afmesten past daar voor ons niet bij.” De broutards worden dan ook allen verkocht aan de hoogste bieder. 

In de komende Blonde een uitgebreid bedrijfsverslag van VOF HAJBA uit het Gelderse Balgoij.

Foto: Theo Janssen

een gedeelte van de stal een gedeelte van de stal