Fokkerijvisie van Anton Schotpoort

Twintig jaar geleden in 2003 werd voor het eerst ingeschreven voor de Nationale keuring. Na uitgebreid de bloedlijnen te hebben bestudeerd van Rosemarijn en de stier waarmee de koe geïnsemineerd moest worden viel de keus op Pierre van Druivendaal. Deze zoon van Tresor (uit de oude Caramba-lijn) was beschikbaar via KI Samen.

Het resultaat van deze paring bracht Utse de Manteau. Een stierkalf welke ook duidelijk al meer bespiering had als dat je van de moederlijn zou verwachten. Met deze Utse werd zoals gezegd ingeschreven voor de Nationale en kreeg daar de prijs voor de snelste groeier in de rubriek stieren tot 1 jaar. “Dit gaf een enorme boost om door te gaan,” geeft Anton aan. Later is Utse de Manteau verkocht voor de fokkerij naar familie van de Most.

Een jaar na de aankoop van Rosemarijn kocht Schotpoort Petula bij Jan en Diny Weenk. Ook een dochter van Joconde maar wel een met meer bespiering in de broek als Rosemarijn en ze had een goede rug. Anton Schotpoort: “Ze was voor mij een droomkoe. Haar type dat me aanstond en ook nog eens een goed karakter. Dat type van Petula zou ook in deze tijd nog erg goed meekunnen. Het enigste was dat ze vrij wit was.” 

Lees in het komende septembernummer van de Blonde het uitgebreide verhaal van Anton Schotpoort over zijn fokkerijvisie.

Foto: Theo Janssen

Anton Schotpoort Anton Schotpoort