Nieuwe IBOVAL index Franse stieren

Het Franse Blonde d’Aquitaine stamboek publiceerde recent de nieuwe IBOVAL index van de Franse fokstieren. De indexen zijn de IBOVAL cijfers. Deze cijfers worden verkregen middels gegevens van de geboren kalveren bij de fokker op het bedrijf.

Het betreft kalveren van natuurlijk dekkende stieren en kalveren geboren uit inseminatie stieren. Deze kalveren nemen deel aan een weegprogramma en ze worden gescoord voor de onderdelen groei (CR), bespiering (DM) en ontwikkeling (DS). Samen met het geboortegemak (IFNAIS) wordt hier de speenindex (ISEV) uit berekend. Wanneer de vaarskalveren zelf gekalfd hebben volgt een cijfer voor de melkgift (Alait). Ook volgt er een cijfer voor afkalfgemak van de dochter van de stier (Avel).

 

Standaard

Het getal 100 is het standaard gemiddelde. Boven de 100 is gunstiger en beneden de 100 minder. Van erg groot belang is de betrouwbaarheid van de cijfers (CD). Hoe meer kalveren er worden gescoord van een stier hoe hoger de betrouwbaarheid van de cijfers. De vaderdieren die middels genomics een index hebben gekregen hebben nog een lage betrouwbaarheid van de cijfers. Zij hebben nog geen geboren kalveren die gescoord zijn maar de cijfers zijn louter een voorspelling op basis van de genomics.

U kunt HIER (https://www.blondestamboek.nl/content/24952/download/clnt/105445_Liste_index_IBOVAL-Septembre_2023.pdf) de IBOVAL index bekijken of downloaden.

Foto: Theo Janssen

fokkerij fokkerij