Keuzes maken in de veehouderij niet altijd even gemakkelijk

Het doel in de fokkerij is voor Chantal en Michelle van der Poel bijna vanzelfsprekend. Fokken wat de markt vraagt. Door het gebruik van veel verschillende stieren in een relatief korte periode is er nog wel veel verscheidenheid in hun veestapel.

Michelle: “We kunnen nu wel bekijken wat het beste past bij onze toekomstige Blondes. Fokken voor de marktvraag is prima maar dan wel met onze eigen visie op de fokkerij.” Met het gebruik van goede fokstieren is er wel een sprong gemaakt in de ontwikkeling van de dieren. Van een kleiner iets minder chique Blonde is er gefokt naar meer karkas en vooral ook elegantie en fijnheid. Wel vinden de dames dat alles wel passend bij het dier moet zijn.

Gevoel versus economie

De huidige Blonde dient vooral ook vlotte kalveren te geven die snel onder de koe staan om te drinken. Het geboortegewicht van de kalveren hoeft beslist niet aan de lage kant te zijn. Verder is een goede melkgift ook zeer belangrijk. Een mooi voorbeeld hierin is de koe J.Miu AV86 v.Cesar. Michelle: “Zij is eigenlijk onze voorbeeldkoe. Inmiddels 10 jaar oud en acht nakomelingen van zeven verschillende stieren gehad. In haar lijf is ze mooi in balans en een sterke koe. Geeft met elke stier een goed kalf en heeft veel melk. Ook haar nafok doet het goed.”

De keuzes die gemaakt moeten worden in de veehouderij vinden Chantal en Michelle niet altijd even gemakkelijk. “Niet al het vee kan worden aangehouden maar toch vinden we afscheid nemen altijd lastig.” De zorg voor de Blondes wordt met veel liefde en passie gedaan en vooral Michelle besteed daar veel tijd aan. Beide dames hebben naast de Blondes ook een fulltime baan bij een geheel andere ‘tak van sport.’

Chantal en Michelle vinden het belangrijk om naast hun baan ook met hun gevoel te kunnen werken tussen de dieren en voor de toekomst minstens zo waardevol dat hun kinderen dicht bij de dieren kunnen opgroeien.

In de Blonde nummer 3 van dit jaar vindt u het complete verhaal over de fokkerijvisie en keuzes maken van Chantal en Michelle van der Poel in Ossendrecht.

Interesse in ons stamboekblad de Blonde? Wanneer u lid wordt van ons stamboek valt het blad ieder kwartaal automatisch op de mat.

Foto’s: Theo Janssen

Michelle en Chantal vinden het belangrijk dat hun kinderen dicht bij de dieren kunnen opgroeien Michelle en Chantal vinden het belangrijk dat hun kinderen dicht bij de dieren kunnen opgroeien
J. Miu voorbeeld koe van dochters Van der Poel J. Miu voorbeeld koe van dochters Van der Poel