Het tweede evenement voor Blond Youth afgelopen zaterdag trok veel jonge Blondeliefhebbers vanuit heel Nederland. ’Mooi om te zien dat er enthousiaste jongeren zijn voor het Blonde d’Aquitaine rund,’ vertelt mede organisator van het stamboek Monique van Dorresteijn.
’s Ochtends waren we te gast op het bedrijf van de familie Weijers in Ven-Zelderheide. Een prachtig en compleet bedrijf op de grens tussen Nederland en Duitsland. Na een voorstelronde aan elkaar onder het genot van koffie of thee en Limburgse vlaai kregen wij van Harm en zijn zoon Sjoerd een rondleiding op het bedrijf.
Uitleg
Ieder jaar heeft het bedrijf circa 75 geboortes waarvan ze met de betere dieren na de stamboekinspectie verder fokken. De overige vaarzen worden aangehouden voor de mesterij. Net als een deel van de stieren die ze castreren tot os. Beide worden afgemest op het bedrijf. Op het bedrijf is ook een eigen ambachtelijke slagerij & supermarkt. Hier wordt o.a. het Blonde d’ Aquitaine vlees verkocht, waardoor de hele keten in eigen beheer is.
Na de rondleiding vertrokken we naar een locatie in het dorp. Hier gaf Bertus Lenferink een presentatie over de voeding van het Blonde d’ Aquitaine rund. Bertus is voerspecialist en mede-eigenaar van RumiVar. Een erg interessante presentatie, doordat verschillende voederbehoeftes aanbod kwamen. Te denken aan het voeden van kalveren, zoogkoeien en mestvee. Er was met name veel aandacht voor de mineralenhuishouding en het gebruik van likstenen en bollussen.
Hierna volgde een lekkere lunch waar iedereen enthousiast aan het napraten was wat ze deze ochtend hadden gezien. Ook was er de tijd om elkaar beter te leren kennen. Vervolgens werd de middag vervolgt door een presentatie van Edward van den Elsen. Edward is eigenaar van MijnVoer.nl en nam ons mee in het proces van het aankopen van het best passende krachtvoer voor je rundvee bij verschillende fabrieken via het platform.
Na heel wat vragen en anekdotes verder sloten we de inspirerende dag met een drankje af, waarna een groep enthousiastelingen hun dag feestelijk vervolgden bij het maïsfeest van Høken en hakselen.